Alla on kuvattu viisi yleistä kielioppivirhettä, joita esiintyy taajaan yritysviestinnässä. Vaikka viestinnässä on tilaa myös kokeilulle ja rajojen rikkomiselle, uskottavuuden kannalta yhtä tärkeää on huolellinen ja selkokielinen viestintä.
1. Ajan ilmaukset
VÄÄRIN: ”Olen lomalla 10.7.-30.7. välisenä aikana” ❌
OIKEIN: ”Olen lomalla 10.7.-30.7.” ✅
Kun aikaväli on ilmaistu päivämäärinä ja niitä yhdistävänä ajatusviivana, sisältää ilmaisu jo itsessään ajatuksen, että puhutaan kyseisten päivämäärien välisestä ajasta. Siten lausetta ei tule enää täydentää sanoin, ts. ”välisenä aikana”. Jos ajatusviivaa ei käytetä, voidaan toki ilmoittaa ”10.7. ja 30.7. välisenä aikana”.
2. Joka vai mikä
VÄÄRIN: ”Lähden Prahaan, mikä on itselleni uusi kaupunki.”❌
OIKEIN: ”Lähden Prahaan, joka on itselleni uusi kaupunki.” ✅
Joka viittaa edellisen lauseen substantiivi-ilmaukseen (esimerkissä: Praha); mikä puolestaan koko edelliseen lauseeseen tai abstraktiin, yleisluontoiseen asiaa. Prahan-loman osalta voitaisiin esimerkiksi sanoa ”Lähden matkalle, mikä on minulle hyvin epätyypillistä”, jolloin viittaus on koko lomalle lähtemiseen yleisesti.
3. Kapulakielisyys
VÄÄRIN: ”Paikallisia herkkuja tullaan syömään minun toimestani.” ❌
OIKEIN: ”Tulen syömään / Aion syödä paikallisia herkkuja.” ✅
Yritysviestintä vilisee kapulakieltä. Tyypillistä kapulakieltä ovat vieraskielisyydet (”gluteenivapaa”, ”pitkässä juoksussa”), tekijän ilmaisu virkakielisesti taholta/toimesta ja muutoin pitkät, kankeat lauserakenteet. Kapulakieli ei tee tekstistäsi fiksumman kuuloista, ainoastaan hankalasti luettavaa. Suosi aina selkokieltä ja aktiivimuotoisia lauseita.
4. Lukusana ja verbi
VÄÄRIN: ”Kolme ystävääni lähtevät mukaani reissuun.” ❌
OIKEIN: ”Kolme ystävääni lähtee mukaani reissuun.” ✅
Tämä hämmentää monia, mutta jos et usko, lue vaikka Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta: Jos lausessa on ”Kolme ystävääni” -tyyppinen ilmaisu, jossa subjekti on kerrottu tarkkana tekijöiden lukumääränä, taipuu verbi ikään kuin yksiköllisenä tulkittavan lukusanan mukaan. Poikkeus: Jos halutaan alleviivata, että ystäviä on vain kolme ja he kaikki lähtevät, voidaan käyttää tyhjentävää ilmausta ”(Kaikki) kolme ystävääni lähtevät mukaani reissuun.”
5. On vai ovat
VÄÄRIN: ”Kevään työt ovat nyt tehty.” ❌
OIKEIN: ”Kevään työt on nyt tehty.” ✅
Yllä olevassa lauseessa kevään työt on lauseen objekti eli tekemisen kohde. Tällöin verbi ei taivu kohteen mukaan (vaikka se onkin monikossa), vaan on passiivimuodossa ”(jotain) on tehty”. Vaihtoehtoisesti voitaisiin sanoa ”Kevään työt ovat tehdyt”, mutta tämä on lauseena melko kankea. Lue lisää aiheesta Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta.
Kaipaatko apua kielenhuoltoon?
BBC tarjoaa yksilöllistää neuvontaa ja kielenhuollon valmennusta työelämän kirjoittajille. Valmennuksen laajuus voidaan sovittaa kulloiseenkin tarpeeseen. Kysy lisää laittamalla sähköpostia! 📧
Takaisin blogiin