Asiakas kääntyi Big Boy Companyn puoleen, kun käsissä oli tärkeä tiedote. Ensimmäinen versio oli tuotettuna, mutta haasteena oli tekstin ymmärrettävyys ”tavalliselle tallaajalle”. Lääketieteellisen tiedotteen toivottiin lyövän läpi valtakunnan medioissa ja aikakauslehdissä, joissa teemaa oli käsitelty aiemminkin – mutta lähtöteksti oli vielä vahvasti ammattikielinen.

Tekstin jalostustarpeissa on hyvä ensimmäisenä täsmentää, toivotaanko lähtötekstiin stilisointia vai oikolukua. Käsitellään ensin näiden kahden ero.

 

Mitä eroa on oikoluvulla ja tekstin stilisoinnilla?

Oikoluku tarkoittaa tekstin kieliopin tarkistusta ja korjausta. Siinä korjataan kielioppivirheet ja typot eli kirjoitusvirheet ja katsotaan, että teksti on oikeakielistä. Tekstin stilisointi ottaa laajemmin kantaa tekstin yleiseen rytmiin ja rakenteeseen, lauserakenteisiin ja tekstityyliin. Tuolloin ammattikirjoittaja saattaa antaa ehdotuksia kappalejakoihin, otsikointeihin ja yleisemmin tekstin puhuttelevuuteen ja sisältöön.

 

Mitä hyötyä tekstistilisoinnista ja oikoluvusta on?

Tekstin tyylikkyys ja oikeakielisyys ovat osa yrityksen/julkaisijan imagoa. Runsaasti kielioppivirheitä, kapulakieltä tai huonoja lauserakenteita sisältävä teksti ei anna organisaatiosta luotettavaa kuvaa. Oikoluku varmistaa, että yrityksen julkaisema sisältö on vakuuttavaa – ja stilisoinnilla heikkokin lähtöteksti saadaan loistamaan. Stilisointi on siten varsin kannattava panostus yritykselle.

Mitä oikoluku ja tekstieditointi maksaa?

Big Boy Companylla tekstin jalostustyön hinta määräytyy 85 €/h tuntihinnan mukaan. Työstä voidaan antaa etukäteen työmääräarvio ja siten hintahaarukka tai kiinteä projektihinta.

 

Asiakkaalta:

”Tekstistilisoinnin ansiosta tiedotteeni pääsi läpi valtakunnan mediassa. Lähtöteksti oli täynnä ammattijargonia, minkä tiedostin, mutta itse olin liian lähellä tekstiä eivätkä omat resurssini ja taitoni riittäneet tekstin viilaukseen. Riina auttoi muokkaamaan lähtötekstistä ymmärrettävän, selkeän ja mediaa kiinnostavan. Suurkiitos hyvästä ja ripeästä työstä!”

Takaisin blogiin